torek, 1. september 2020

GHD Ilirska Bistrica 2020


Na prvo letošnjo gorsko hitrostno dirko v Sloveniji smo res dolgo čakali. Virus je naredil svoje in odpovedani sta bili tako GHD Gorjanci, kot GHD Lučine. Dirka v Ilirski Bistrici je bila močno okrnjena, saj je bilo preklicano državno prvenstvo Hrvaške, prav tako pa je bilo že maja odpovedano celotno FIA Hill Climb prvenstvo.

Dirke na spremenjeni progi se je udeležilo 84 tekmovalcev. Zakaj spremenjeni? Startu kmalu sledi na novo zgrajeno krožišče, skozi katerega se morajo zapeljati tekmovalci. Preostali del proge je glede na preteklo leto nespremenjen.

V soboto so potekale verifikacije in tehnični pregledi, v nedeljo dopoldan dve trening vožnji in popoldan dve tekmovalni vožnji. Nedeljsko jutro je bilo glede na napoved še jasno, tako da se je prva trening vožnja začela v suhih pogojih, ki pa so se kmalu spremenili v rahel dež. Dež se je proti koncu prvega treninga močno okrepil, tako da so bile razmere za formule in prototipe zelo neugodne. Prva tekmovalna vožnja je potekala brez prekinitev. Med prvo in drugo trening vožnjo je dež ponehal. Zgledalo je, da bo drugi trening potekal brez dežja, soncu je celo uspelo pokukati skozi oblake. Tudi tokrat je bilo suho samo za prve dirkače, dež pa se je proti koncu drugega treninga spet stopnjeval. Drugi trening je že nekoliko zdesetkal startno vrsto, saj je bilo kar nekaj odstopov, prav tako so se nekateri odpovedali vožnji.

Po končani drugi trening vožnji se je vreme spet izboljšalo. Tokrat je sonce vztrajalo vse do začetka prve tekmovalne vožnje, ki se je začela v suhih pogojih, vendar je bila zaradi močnejše nevihte kmalu prekinjena. V tem času je poleg dežja pihal močan veter, ki je marsikomu uničil dežnik, tako da je kar nekaj naključnih sprehajalcev ob progi zapustilo prizorišče. Ko so se razmere za silo normalizirale se je prva tekmovalna vožnja izpeljala do konca. Med vračanjem tekmovalcev v bokse pa se je razbesnela še nevihta z močnim vetrom in točo. Tu sem tudi sam zaključil s snemanjem, saj mi je kljub zaščiti zmočilo občutljivo opremo. Sledilo je le še preoblačenje v suha oblačila in pot domov. Zadnjo tekmovalno vožnjo, ki se je začela precej pozno, pa sem spremljal preko računalnika.

Samo upam lahko, da na opremi ne bo posledic besnenja nevihte, kajti v nasprotnem primeru sem zaključil s snemanjem za letos ... :(

Ogled rezultatov: https://results.omikronplus.si/live/ilirska2020/live.html
Obiščite še stran organizatorjev: https://ghd-ilirskabistrica.com/

Ne spreglejte tudi video posnetka z najboljšo akcijo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar